Ecuador

18 dage i juli 2005


Fotoalbum:

Ecuador
 
Fugle
 
Insekter
 

 

Arrangør: Erich Lehenbauer som taler engelsk, spansk og tysk, ejer firmaet Ecuador-Travel og arrangerede hoteller og flybilletter.

Fakta om Ecuador:

Ecuador ligger i den nord-vestlige del af Sydamerika med Colombia mod nord, Peru mod øst og syd og Stillehavet mod vest.

 

Til Ecuador hører også ø-gruppen Galapagos som ligger ca. 1.000 km ude i Stillehavet og byder på et helt specielt dyre- og fugleliv. Den oplevelse har vi til gode, da hverken vores tid eller rejsebudget rakte til det. Det måtte vente helt til 2010.

Flyvetid: Vi fløj med Iberia fra København via Madrid til Quito. Da afgangene ikke passede sammen, havde vi en overnatning i Madrid på vej ud (det var inkluderet i billetprisen). Samlet flyvetid ca. 3+11 timer.

Hjemrejsen var lang og sej. Vi fløj Quito - Guayaquil - Madrid - Barcelona - København. Derfra 3 timer i bil hjem. Med ventetid og forsinkelser blev det til 32 timer ! se kort

Tidsforskel: Ecuador er 6 timer bagefter Danmark (om sommeren 7 timer).

Hovedstaden Quito (udtales ki-to) ligger i 2.800 meters højde. Man bliver nemt forpustet de første dage.

Afstande: Største afstand nord-syd er ca. 650 km og øst-vest ca. 600 km. Areal: 283.560 km2, altså knap 7 gange Danmarks størrelse. Landet er delt fra nord til syd af Andesbjergene som i Ecuador er domineret af 5 aktive vulkaner, med Chimborazo som den højeste på 6.310 meter. Valuta: 1 US$ = 5,9 kroner (21.10.2006) Det er flere år siden Equador indførte US$ som officiel valuta. Tag ikke imod andet.

Klima: Ecuador har det hele. Tropisk, subtropisk, tempereret og højlands-klima. Vi oplevede temperaturer fra 5° C til 45° C og luftfugtighed fra 50% til 100%.

Vi var forberedte og havde både let bomuldstøj og varme sweatre og læderstøvler i rygsækken. I Amazonas fik vi også brug for gummistøvler, men dem kunne vi heldigvis låne af arrangøren af turen. Regnslag havde vi med hjemmefra. I den vestlige del af landet regner det mest i månederne oktober til maj.

Sikkerhed: Læs om dette emne på Ecuador´s og USA´s officielle hjemmesider. I Quito tog vi taxa når det var mørkt. Det skal siges at jeg har rejst og arbejdet i mange lande og jeg har aldrig taget den slags forholdsregler før. Om dagen og alle andre steder udenfor hovedstaden følte vi os sikre.


Quito: Hovedstaden ligger som beskrevet ovenfor, i 2.800 meters højde. Lad dig ikke snyde når du ser et bykort. Afstandene er enorme, ca. 5 km øst-vest, 30 km nord-syd ! Byen er forøvrigt meget forurenet af biler og busser.

Det store centrale område af byen er opdelt i en gammel historisk bydel og en meget mere moderne bydel.

I den nye bydel fandt vi kun Nationalmuseet et besøg værd - det er spændende og moderne. Strøggaden, Via Amazonas, byder ikke på meget underholdning og er hurtigt overset. Dog er det her vi for det meste spiste til aften - på Cafe Amazonas. Ikke den store kulinariske oplevelse, men det er billigt, omkring 3 dollar pr. person med en øl til (2005). Den gamle bydel havde vi ikke ventet os meget af - vi har da set sydeuropæiske byer. Men vi blev overraskede. Tag ind til den gamle bydel om søndagen. Da er byen lukket for kørene trafik og der er myldrene fuld af folk som går søndagstur med børn og bedstemødre og det hele. Den er en arkitektonisk oplevelse med huse og kirker fra kolonitidens begyndelse. Det er den første by i sydamerika og den første kirke i sydamerike ligger her. Bydelen er også det første der kom på Verdensnaturarven´s liste. Den er flot vedligeholdt og meget ren. Vi tilbragte adskillige timer på nogle af bydelens mange store pladser bare med at se på folkelivet.

 

 

 


Transport i Quito: Vi opgav at finde ud af at køre med bus, men det er billigt at køre med taxa. Og de er alle vegne. Man stiller sig blot ved fortovskanten og vinker af dem. Mange gange stopper de, selv om man bare skal over gaden. Tag altid nye taxa´er. Alle de officielle er gule. Se efter der er firmanavn og vognnummer på bilen. Om dagen skal man sikre sig at taxametret er slået til. Om aftenen aftales en pris der ofte er en dollar eller to højere end om dagen. Prisen er en dollar eller mindre pr. kilometer.

Valuta: Den officille valuta er US dollar. Vi havde problemer med både VISA-kort og Master Card. Tag kontanter med i små sedler. Sedler på 10 $ er et problem - over 20 $ umuligt. Hvis man løber tør for mønter og små sedler så køb noget i et stort supermarked og få vekslet en større seddel. Drikkepenge er en god ting og folk bliver glade for det. 10 % som udgangspunkt - alting er under alle omstændigheder billigt her.

Transport udenfor Quito: Som det ses på billedet er busserne farverige (og der er mange af dem). Vi prøvede dem ikke, men hørte fra andre at det kan være en blandet fornøjelse over større afstande.

Da vi besøgte Amazonas fløj vi fra Quito, over Andesbjergene, til El Coca. Et ungt norsk par vi talte med, havde taget natbussen over bjergene for at spare penge. De købte en flybillet tilbage.

 

 

 


Vi havde vores egen guide den første uge og kørte rundt i en stor Mitsubishi 4x4.

På billedet anes Quito nede i dalen, så her er vi allerede oppe i 3500 meters højde. Til højre i billedet, ca. 60 km borte, ses Cotopaxi med sne på toppen.

 

 


Befolkning: Der bor lidt over 13 millioner mennesker i Ecuador, fordelt på en stor gruppe af spanske efterkommere og en noget mindre gruppe indianere fordelt på adskillige stammer. Sproget er hovedsageligt spansk men der tales også forskellige indianske sprog. Kun få taler engelsk.

 


Billedet er fra Amazonas. Vi boede på Yuturi lodge som kan ses på Google Earth. Posistionen er 0°32'53.05" syd og 76° 2'29.38" vest.

Naturen er målet for de fleste der rejser til Ecuador: Vi oplevede forskellige former for tropisk skov, regnskov, tågeskov m.m. Desuden besøgte vi områder med 'paramo' som findes i højlandet - se billederne fra vulkanen Pichincha under Ecuador foto. Groft sagt er der tågeskov og lavland med landbrug på den vestlige side af Andes og regnskov gennemskåret af floder på den østlige side.

 

Der er ikke mange pattedyr i sydamerika, men fugle og insekter er der rigtig mange af. Og man kan kommer helt tæt på dem. Vi har set fugle og sommerfugle i så store og varierede mængder at det overgår enhver forventning.

 

 

 

 

 

 

 


 

Otavalo: Det største og bedst kendte marked er om lørdagen i Otavalo, 50 km nord for Quito. Det er indianernes marked og her kan man købe alt fra krydderier til kunsthåndværk - og strikvarer af uld fra får og alpaca (lama).

Det er en farverig og spændende oplevelse hvor indianerne er klædt i deres traditionelle klædedragter. I fotoalbummet kan du se de mange forskellige stammedragter. Læg mærke til de forskellige hovedbeklædninger og kvindernes mange halskæder, som er karakteristisk for indianerne i dette område . Ingen andre steder har vi købt så meget med hjem som fra Ecuador. Husk at man handler om prisen.

I Otavalo købte vi også folkemusik af et orkester der spillede på gaden. Klik på billedet for at hente et eksempel.


 

Mutad del mundo betyder 'midten af verden' - altså ækvator. Du passerer ækvator ca. 30 km nord for Quito.

Equador har sit navn fordi det er her, man første gang fastslog placeringen af ækvator. Det skete i første halvdel af 1800 tallet og man ramte faktisk kun et par hundrede meter forkert. På det sted hvor det skete er der i dag et etnisk museum og et stort grimt monument.

Vi stoppede ved en anden markering af linien og som det sig hør og bør er Anette fotograferet med én fod på den nordlige halvkugle og én på den sydlige.

Som det ses af skyggerne er det sidst på dagen. To gange om året, ved jævndøgn, står solen lodret over ækvator, men selv i juli står den meget højt midt på dagen.


 

Pichincha: Det højeste vi havde været før Ecuador, var 2.500 meter i Alperne. Vi tog op på Pichincha, 20 km vest for hovedstaden. Med sine 4.675 meter kommer man derop hvor luften er tynd og udsigten fantastisk. Vi kørte så langt man kan og gik de sidste par hundrede meter op.

Det er en volsom oplevelse. Efter 20 meter måtte vi sande at med at langt liv i en højde af 40 meter over havet er vi ikke udviklet til bjergene. Men vi nåede op til kraterkanten og belønningen er den mest storslåede udsigt jeg nogensinde har oplevet !

Det var forresten rasende koldt og det blæste. Vi var iklædt huer, handsker, sweater, vindtætte jakker, uldne sokker, læderstøvler og lange underbukser. Det var ikke for meget.


Mindo er en mindre by 1½ times kørsel nordvest for Quito. Geografisk ligger det i et bjergområde i 1500 til 2500 meters højde. Det betyder at det er lidt køligere end Amazonas men varmere end højlandet. Klimamæssigt kalder man det for 'tågeskov' (cloud forest). Området er specielt kendt for sit meget rige og varierede plante- og fugleliv. Når man ser film hvor handlingen udspiller sig i 'junglen' er det ofte i denne slags skov det er optaget. Det er virkelig storslået.

De fuglerigeste områder rundt om i verden har hvert år en konkurrence om hvem der kan præsentere flest fuglearter talt på en dag. Costa Rica i Mellemamerika løber ofte med sejren, men i 2004 fik Mindo førstepladsen med omkring 250 observerede fugleater på én dag !

Det samme må gøre sig gældende med hensyn til sommerfugle - vi så rigtig mange. Langt de fleste er fra Mindo området.

Vi boede i Mindo by, på et mindre hostel: Orchid Garden, som vi kan anbefale.